Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

ING се съюзява с Amazon в сферата на кредитирането

Двете компании показват как банките и технологичните компании може да изграждат успешни партньорства и за двете страни

ING се съюзява с Amazon в сферата на кредитирането

Снимка: Giulio Napolitano/Bloomberg

Приятел или враг? Когато става дума за конкуренцията във финансовата индустрия, това разграничение невинаги е лесно. Преди няколко години финансовите стартъпи бяха стилизирани като враг на традиционните банки, но много от тях сега се оценяват като ценни технологични партньори. Подобна тенденция се очертава и в сътрудничеството с технологични групи като Google, Amazon, Facebook и Apple. Най-новият пример: кооперацията между директната банка ING и американския гигант в търговията на дребно Amazon.

Както Handelsblatt научи предварително от компаниите, Amazon започва да предоставя заеми на ING на избрани продавачи в Amazon. Става дума за кредити между 10 000 и 750 000 евро със срок от до три години.

„Много сме доволни, че сме първата германска банка, която работи с Amazon по този начин“, казва Свен Фоос, ръководител на бизнес банкирането в ING, пред Handelsblatt. „Като цифроводефинирана банка, сътрудничеството с такъв „ Big Tech“ е логична стъпка за нас“.

Още по темата

Все още има малко подобни партньорства. В САЩ Amazon обяви сътрудничество с американската инвестиционна банка Goldman Sachs в средата на юни. При това дигиталната банка на Goldman – Marcus, предоставя на продавачите кредитна линия. Goldman също така подкрепя производителя на iPhone Apple в издаването на неговата Аpple Card от миналата година. Освен това Google обяви проекта „Cache“, в който сметките трябва да се предлагат чрез Citibank.

Началото на нова тенденция?

Наблюдателите очакват големите технологични компании да работят в бъдеще по-тясно с банките. Робърт Бьолке, отговорен за дигиталните бизнес модели във финансовия сектор на консултантската компания Sopra Steria, смята, че подобно сътрудничество като това между ING и Amazon е началото на тенденция. „Ще се увеличат. Това означава, че технологичните компании се напъват да влизат в банковия бизнес - без сами да се нуждаят от банков лиценз“, казва той.

Маркус Бергман, банков експерт и партньор в консултантската компания Bain & Company, препоръчва на банките да предприемат и здравословен скептицизъм при започване на подобни сътрудничества. „Важно е двамата партньори да се възползват от съвместната си работа“, казва той. „Трябва да се избягва възможността само технологичната група да печели клиентски данни от банката или сътрудничеството да канибализира бизнеса на банката“, допълва Бергман.

Мениджърът на ING Фоос се надява, че сътрудничеството ще създаде нов, дигитален канал за продажби и „потенциал за по-нататъшен растеж в сегмента на бизнес клиентите". От 2018 г. ING се фокусира върху самостоятелно заети хора, малки и средни компании, бизнес, досега известнен редимно като „онлайн банка за частни клиенти“.

Лихвите влизат в ING

Компаниите обаче не определят количествено колко продавачи на Amazon могат да използват офертата за заем. „Става дума обаче за значителен брой, иначе подобно сътрудничество не би било възможно“, казва Фоос. Той посочва продажбите и възрастта на продавачите като критерии за избора им. Те също така трябва да са базирани в Германия.

Приходите от лихви биха се насочили изцяло към ING като част от сътрудничеството. „Ние вкарваме заемите в баланса си и поемаме риска“, казва Фоос.

Още по темата

Той не коментира дали Amazon ще получи в замяна такса за посредничеството при заемите. Експертите в бранша смятат, че това е вероятно. „Ако заемите се посредничат чрез технологична платформа като част от сътрудничество, може да се предположи, че банката ще трябва да приеме загуба на марж“, казва консултантът Берман. „В същото време обаче в потребителския интерфейс се отварят нови възможности. С по-добро разбиране на поведението на клиентите или вникване в небанкови данни на клиентите, банките могат да персонализират офертата си повече“, посочва той.

ING ще използва технологията и опита на Fintech Lendico, която придоби преди две години, за обработката на онлайн заемите. „Ноу-хауто бе изключително полезно за интеграцията в платформата на Amazon. Това е добър пример за работни взаимоотношения между банка и финтех “, казва Фоос.

Според Феликс Кристл, регионален мениджърът на Amazon Lending за Германия, Amazon възнамерява да „помогне на утвърдени продавачи да разширят бизнеса си“. Но това компанията не прави безкористно. „Повече от половината от глобалните продажби на дребно чрез Amazon идват от независими малки и средни предприятия и успехът ни е тясно свързан с тях“, каза Кристл.

Дилемата за банките

На уебсайта на Amazon ING изрично е посочена като партньорска банка на програмата за посредничество за заеми на Amazon. Но това не винаги трябва да е така при сътрудничествата. Бернд-Йозеф Кол, банков експерт в IT компанията GFT, счита, че банките са изправени пред риска „да изчезнат зад технологичната група и да не бъдат забелязвани от клиентите".

Кредитните институции обаче са изправени пред дилема: те не биха искали да оставят бизнеса в платформите на технологичните компании да се завземе от конкуренти от собствените им редици, казва Кол.

Още по темата

Консултантът Бьолке вече вижда феномена при услугата за плащане Apple Pay. Apple си сътрудничи с редица банки по света. Клиентите могат да интегрират кредитни карти от своята банка в Apple Pay, но след това остават с впечатлението, че плащат с Apple Pay, а не с банковата карта, която използват за извършване на плащането. „Освен това технологичните компании искат да привлекат част от приходите, както Apple в платежни трансакции", казва Бьолке.

От друга страна, той не вярва, че технологичните компании ще си набавят банкови лицензи. „Това е сложно и скъпо начинание и включва много изисквания за разкриване на данни“, казва той. Изключение прави американската онлайн услуга за разплащане Paypal. Благодарение на лиценза си от Люксембург за банково обслужване компанията отпуска заеми на търговци на дребно в Германия от края на 2018 г. - междувременно до максимум 100 000 евро.

Към началото на март тази година са били предоставени кредити на обща стойност над 250 милиона евро. В силно конкурентния бизнес с корпоративните клиенти групата от Силициевата долна определено се превръща в конкурент за установените банки. Въпреки засиленото сътрудничество във финансовия сектор все още ще има атакуващи.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Анализи
Защо Германия започва проверка на Apple?